România este o țară ofertantă din punct de vedere turistic. Iar la doar 156 de kilometri de București se găsește un colț de natură impresionant. Este vorba despre singura casă din lume ce are o cascadă naturală în curte. Locul a fost botezat drept „Căsuța Albastră” și este vizitat anual de o mulțime de turiști, care pleacă de acolo încărcați cu energie pozitivă și cu multă voie bună.
Așa cum spuneam, la doar 156 de kilometri de Bucureşti, în satul Jgheaburi, din comuna argeşeană Corbi, se află o casă unicat. Despre „Căsuţa Albastră” se spune că ar fi singura cu cascadă naturală în curte. Mai mult, legenda spune că formațiunea din spatele locuinței, unde apa curge pe tot parcursul anului, este un os de uriaş pietrificat. Turiștii sunt atrași de povestea locului, dar și de peisajul care îți taie respirația.
La jumătate de kilometru de centrul comunei Corbi, după podul metalic, turiștii găsesc un loc inedit, o oază de liniște și un spectacol al naturii. Mai întâi drumul îi poartă către cea mai veche mănăstire din țară, Corbii de Piatră, care datează din secolul al XIV-lea, și găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură. Mai apoi, la doar o sută de metrii de mănăstire, turiștii ajung la „Căsuța Albastră”, singura locuință din lume cu o cascadă naturală în curte.
Așezarea a fost construită în anul 1868. Proprietatea este una mică și găzduiește o casă, o grădină și faimoasa cascadă. Locul mai este cunoscut şi sub numele de „gospodăria Mamei Uţa”. Maria Vlădescu (n.r. Mama Uța) s-a născut şi a trăit în „Căsuţa Albastră” toată viaţa, iar acum gospodăria a ajuns pe mâna nepoatei sale Mihaela Sescioreanu și a soţul ei Nicolae Sescioreanu. Cei doi se ocupă acum de oaza de liniște și întâmpină turiștii cu mare drag.
Așa cum spuneam, în grădina „Căsuței Albastre” se află celebra cascadă, care seamănă cu un os de uriaș. Peretele de calcar de 10 metri este atracția principală, iar istoria legată de uriași îi încântă pe turiști.
„De cinci luni, cascada curge fără pauză. Are zece metri înălţime. Şi eu am auzit că aici ar fi singura gospodărie din lume cu cascadă naturală. Mi-au spus şi mie acest lucru mai mulţi turişti, ei au citit tot felul de informaţii pe internet. Au fost destui turişti care mi-au spus că au plecat de aici din grădină încărcaţi cu energie şi că le-a plăcut mult locul şi grădina. Acea formă din piatră pe peretele de calcar din spatele casei despre care se spune că ar putea fi un os de uriaş a fost descoperit acum 44 de ani de un profesor din zonă, pe numele său Ioan Andreescu.
Îi plăcea liniştea în grădină, venea des acolo să citească şi a analizat pietrele. Seamănă cu un os de uriaş, au fost specialişti care au luat probe şi au spus că nu a fost om. Sunt multe ipoteze, inclusiv că aici ar fi fost uriaşi de şase-şapte metri înainte de Potop”, a declarat Nicolae Sescioreanu, potrivit adevarul.ro.
Deși faimoasa cascadă poate să fie vizitată gratuit de turiști în orice perioadă a anului, Nicolae Sescioreanu spune că a existat totuși un moment în care aceasta nu a mai curs. Se pare că în anul 1999 cascada a îngheţat timp de mai mult de zece zile. Atunci la Corbi temperatura a scăzut până la – 27 grade Celsius, un record.